Presettled/Settled status: Ο Ανδρέας Αννόπουλος εξηγεί τη λύση στο πρόβλημα χιλιάδων οικογενειών

«Αρκεί να υπάρχει κάποιος στενός άνθρωπός τους που να έχει ήδη το Presettled ή το settled – είτε ζει αυτή τη στιγμή στην Βρετανία, είτε όχι»

HUFFPOST GREECE
Ο Managing Director της Status London, Aνδρέας Αννόπουλος.

Το BREXIT ανατρέπει σταδιακά τις σχέσεις που είχαν οικοδομήσει επί δεκαετίες η Βρετανία με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτώντας ένα σοβαρό πολιτικό και οικονομικό πισωγύρισμα. Ταυτόχρονα, απειλεί να ανατρέψει ή να ματαιώσει και τα σχέδια πολλών χιλιάδων οικογενειών σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα παιδιά τους στόχευαν σε σπουδές στην Αγγλία.

Είναι ένα κενό που η νομική εταιρεία Status London διέκρινε εγκαίρως, παρεμβαίνοντας και προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και βγάζοντας εκατοντάδες Έλληνες σπουδαστές από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, αξιοποιώντας το μοντέλο του Presettled/Settled status.

Ο Ανδρέας Αννόπουλος είναι Managing Director της εταιρίας Status London (https://status-london.com/). Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΑΜ:17324) αλλά και μέλος του αγγλικού δικηγορικού συλλόγου (REL-SRA ID:665134). Είναι κάτοχος δύο πτυχίων Masters απο Βρετανικά ΑΕΙ (Leicester & Reading). Έχει ειδικευθεί στις διεθνείς διαπραγματεύσεις (Γενεύη) και είναι πιστοποιημένος DPO (Data Protection Officer). Εχει διοικήσει δημόσιες υπηρεσίες και αρκετές εταιρίες. Διδάσκει σε μαθητές του αγγλικό δίκαιο από το 1998.

Τι είναι το Presettled/Settled status;

Η Βρετανία,  πριν ολοκληρωθεί το Brexit, είχε συνάψει μια ειδική συμφωνία με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να λάβει Presettled/ settled status εφόσον έστω είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός του β΄ εξαμήνου του 2020. Αυτό το status δίνει δικαιώματα κατοίκου στον πολίτη της ΕΕ σαν να μην είχε γίνει ποτέ το Brexit.

Δηλαδή τι δικαιώματα του παρέχει; 

Σχεδόν σαν να είναι βρετανός πολίτης.  Μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό σε τράπεζα ή να διατηρήσεις αυτόν που έχεις, να κάνεις χρήση του NHS (ΕΣΥ), να αποκτήσεις εργασία, να αγοράσεις, να πουλήσεις ακίνητο, να ζεις και να εργάζεσαι με λίγα λόγια στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν ισότιμος με τον Βρετανό, πολίτης. Φυσικά οι φοιτητές δικαιούται home fees  δηλαδή δίδακτρα όπως οι Βρετανοί, φοιτητικό δάνειο. Αυτό μάλιστα είναι πολύ Σημαντικό δεδομένου ότι τα δίδακτρα εκτοξεύονται αλλιώς. Ορισμένες  σχολές πχ όπως η ιατρική μπορεί να κοστίζει και 50 χιλιάδες λίρες το έτος. Οι κοινές σχολές περίπου 20 χιλιάδες λίρες. 

Και πώς τα αποκτάς αυτά τα  δικαιώματα;

Δυστυχώς οι Έλληνες δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα την δυνατότητα αυτή. Θα έπρεπε βασικά να ταξιδέψουν στην Βρετανία από 1/7/20 μέχρι 31/12/20. Ασφαλώς,  αυτή η περίοδος ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή με αυστηρά lockdown και στην Βρετανία και στην Ελλάδα. Έτσι, σχετικά λίγοι Έλληνες επωφελήθηκαν δεδομένου ότι ακόμα και πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν ενημέρωσαν έγκαιρα. 

Με μια μάλλον  απλή διαδικασία που σχεδίασε πραγματικά όμως με σοφιστικέ τρόπο το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) – δηλαδή μια αίτηση και κάποιες διατυπώσεις, μπορούσες να το αποκτήσεις. 

Το γραφείο μας στο Λονδίνο βοήθησε κάποιες εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων κυρίως, αλλά και άλλων εθνικοτήτων της ΕΕ να κάνουν αυτή τη διαδικασία και έτσι απέκτησαν ή κατοχύρωσαν πλήρη δικαιώματα στην Βρετανία. 

Το Presettled δίνει αυτά τα δικαιώματα για 5 έτη και εφόσον κανείς διατηρεί σχέση με την Βρετανία  (residence κατά τη νομική του έννοια) θα μπορούσε να κάνει αίτηση και να λάβει το settled status δηλαδή σαν να λέμε δικαιώματα μόνιμου κατοίκου.  

Μέχρι πότε μπορεί να κάνει κάποιος την αίτηση αυτή;

Πολύ χοντρικά όποιος ταξίδεψε εντός του β΄ εξαμήνου του 2020, μπορεί να κάνει την αίτηση μέχρι 30/6. Τώρα δηλαδή ως το τέλος Ιουνίου. 

Και μετά; Στοπ;  

Μετά ναι, θα χρειάζεται κάποιος σιγά σιγά βίζα, (νομίζω από 1/11/21), διατυπώσεις, κλπ. 

Όμως, προσοχή! Τώρα, όποιος  έχει κάποιον στενό συγγενή ή σύντροφο ή σύζυγο που έχει αποκτήσει ήδη το Presettled ή το settled, μπορεί να κάνει αίτηση ακόμα κι αν δεν έχει ταξιδέψει! Και μάλιστα αυτό θα ισχύσει μέχρι τέλος του έτους σίγουρα. 

Αυτό ίσως αφορά αρκετούς ακόμα! 

Ναι, αφορά σίγουρα αδέρφια κάποιων που είναι ήδη φοιτητές, αλλά και πολλούς άλλους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν.  Αρκεί να υπάρχει κάποιος στενός άνθρωπός τους που να έχει ήδη το Presettled ή το settled – είτε ζει αυτή τη στιγμή στην Βρετανία είτε όχι.  Πρέπει να σπεύσουν να δουν τα δικαιώματα τους όσοι ενδιαφέρονται ( https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families ή να επικοινωνήσουν με το γραφείο μας.

Το γραφείο μας επικοινωνεί άμεσα – σχεδόν πάντα  αυθημερόν και στα ελληνικά φυσικά μέσω email.

info@status-london.com

Discover more from University Services

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading